woensdag 15 juli 2009

E-books rule!

Er worden steeds meer e-book readers aangeboden. En deze apparaten om digitale boeken te lezen zijn best aantrekkelijk. Ze hebben slimme eigenschappen, zoals het gebruik van e-ink, waardoor niet alleen de batterij wordt gespaard, maar ook de weergave prettig voor de ogen en "net echt" schijnt te zijn. En sommige kunnen direct boeken of kranten downloaden.

Maar er is ook een nadeel en dat is het formaat: in het algemeen zijn deze readers uitgevoerd in grofweg A4-formaat, of iets kleiner (zoals het bekende A4,5-formaat :-) ). Dat leest vast lekker, maar neemt niet makkelijk mee.

Daarom ben ik enige tijd op zoek geweest naar een (gratis) e-book reader voor mijn telefoon (software dus en geen apparaat). De telefoon heeft weliswaar een kleiner scherm, maar ook het grote voordeel dat ik 'm altijd bij me heb. De bekende MobiPocket Reader heb ik geprobeerd en deze voldoet niet. Om een ergenis te noemen: stel dat je het begin van hoofdstuk 3 van een boek aan het lezen bent en dan vijf pagina's terug bladert om een passage nogmaals te lezen. Als je vervolgens weer vijf pagina's vooruit bladert, zul je niet meer bij het begin van hoofdstuk 3 zijn! Het fenomeen "pagina" is bij e-boeken al een vluchtig begrip (afhankelijk van lettergrootte en schermresolutie) en als de software dan in versie vijf niet eens het betrouwbaar bladeren machtig is, dan hoeft het voor mij niet.

Ook was ik nieuwsgierig naar Microsoft Reader. Deze blijkt boeken weer te geven in het ".lit"-formaat. Het schijnt zelfs dat er e-boeken in dit formaat verkrijgbaar zijn, ergens... Exit dus.

En nu heb ik eReader Pro, dat ooit begon op de Palm PDA's. Is prettig in het gebruik, ondanks het feit dat copy/paste niet overal mogelijk is. Heren programmeurs, is dat echt te veel gevraagd?

Dus na deze mijlpaal heb ik meteen mijn eerste e-boek gekocht: A Short History of Nearly Everything van Bill Bryson (aangeraden door één van mijn vele lezers ;-) ). Geweldig! Ja, het is een boeiend boek (en dat voor nog geen tientje), maar vooral het lezen ervan is geweldig. Ik heb 'm altijd bij me en kan dus lezen wanneer ik wil. Lijkt me echt stukken beter dan TV-kijken op je mobiel!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Rik,

  Alles goed daar? Ik kom even melden dat ik inmiddels gezwicht ben voor een Bebook. Korte review: typsch eerste generatie produkt. Heel leuk, maar nog een hoop aan te verbeteren. Ik ben natuurlijk ernstig verwend door de mooie snelle I-pod interface, en de Bebook is bij het omslaan van de bladzijden echt langzaam. en zwart/wit, hm. Maar.... er kan eindeloos veel op, hij gaat wéken mee op 1x laden, hij begrijpt álle formaten incl epub; en e-ink lezen hou je ook eindeloos vol itt lezen van een laptopscherm. En de eerste leuke opties zitten er al wel op ( scherm kantelen, en vele standen in- en uitzoomen, begin van een search-functie, bookmarks) ja het wordt nog wel wat. Geen touch-screen helaas, als die straks wat goedkoper worden, dan wordt dat de opvolger (de kredietcrisis gaat ons huisje nog even voorbij...) tot zover, groeten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hee Victorien!

  Wat leuk dat je hier jouw eerste indrukken deelt! Dat geeft me een aardig beeld van die Bebook. De vraag is natuurlijk of je sommige tekortkomingen via updates zou kunnen verbeteren.

  Die elektronische inkt lijkt me erg goed!

  En eh... ik kreeg nog een heel ander signaal uit jouw korte review, namelijk: tijd voor je eigen blog! ;-)

  Groeten en denk er eens over...
  Rik

  BeantwoordenVerwijderen