zaterdag 28 december 2013

Koelkast

In de weekendbijlage van het Dagblad van het Noorden staat een artikel getiteld 'Weg met de smartphone'. Het gaat over mensen die genoeg hebben van alle berichtjes en foto's die ze via hun telefoon krijgen. Deze mensen hebben een oplossing voor de ongewenste stroom aan informatie en dat is het gebruik van een 'gewone' mobiele telefoon in plaats van een smartphone.

Een trendwatcher geeft aan dat hij die beslissing snapt: 'we' worden steeds afgeleid door alle meldingen op de smartphone en je kunt het geluid wel uitzetten, maar de meldingen komen toch binnen.

Wat een gek uitgangspunt. Sinds wanneer is de smartphone het sociale netwerk? Zo'n apparaat biedt veel meer dan een 'oude' mobiele telefoon, zoals uiteraard zoeken op internet, maar ook toegang tot foto's en andere bestanden die online staan. Je kunt navigeren, boeken lezen, de weersverwachting zien en betalingen doen. Het beheer van agenda en contacten is veel overzichtelijker en uitgebreider dan met een 'oude' mobiele telefoon. En een smartphone geeft je zelfs ondersteuning bij sportactiviteiten.

Daarnaast kun je alle mogelijke sociale netwerken gebruiken. Dat kan, maar dat hoeft niet. Deze mensen voelen zich ten onrechte een slaaf van hun smartphone. Niemand verplicht hen namelijk om zich aan te melden bij de apps van Facebook, Twitter en andere netwerken. In de meeste gevallen kunnen deze apps zelfs helemaal worden verwijderd.

De keuze voor een 'gewone' mobiele telefoon om van alle meldingen af te zijn noem ik een badwater-oplossing. Je gooit het kind met het badwater weg. Als we het toch over koelkasten hebben (want dat waren toch die oude mobiele toestellen), dan staat deze keuze gelijk aan de koelkast wegdoen, omdat er altijd zoveel lekkere dingen in liggen, die slecht voor je zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten