donderdag 13 september 2012

Safety glass


Iedere keer als ik brood uit de vriezer pak, zie ik op de glasplaat onder dat brood de woorden:

Safety glass

Iedere keer zie ik die tekst, dus iedere keer léés ik die tekst. Dat gaat vanzelf. Maar ik heb er niets aan. Want die tekst is bedoeld om mensen te laten denken: "Deze koelkast ga ik kopen. Deze is goed, want deze heeft Safety glass." Het is reclame. Voor in de winkel. Niet voor thuis, niet voor als-je-hem-al-gekocht-hebt.

Dit fenomeen komt vaker voor, vreemd genoeg vooral op audio- en videoapparatuur. Tegenwoordig gelukkig niet meer zo vaak als vroeger. Toen zag je op cassettedecks bijvoorbeeld staan: Auto Stop System. En Auto Reverse. En vast nog andere reclame.

Maar ook op onze wasmachine staat vrij onopvallend een tekst die eigenlijk op een sticker had gemoeten: Watercontrol-System. En ik zag laatst een -al wat oudere- auto met achterop de trotse vermelding 2 airbags.

Allemaal teksten die voor stickers bedoeld zijn, maar permanent op het product zelf zijn aangebracht. Het is dus meer dan reclame. Maar wat? Opschepperij? "Kijk, mijn cassettedeck speelt automatisch ook de andere kant van het cassettebandje". Of: "Als het je lukt om dit glasplaatje stuk te maken, zijn de scherven niet scherp". En natuurlijk: "Bij een frontale botsing heeft mijn vrouw óók kans om te overleven".

1 opmerking:

  1. Stickers zijn ook niet ideaal. Als je een bijvoorbeeld laptop koopt mag er wel een flesje stickerfoetsie bij om alle adobe, intel, microsoft, avg, nero en andere stickers te verwijderen zonder sporen achter te laten. Een laptop is tegenwoordig gewoon een billboard.

    BeantwoordenVerwijderen